puszka.pl - pysznie!

Papryka po hiszpańsku (z patelni)

Szybka przystawka do lekkich obiadów, w której zakochałam się w Hiszpanii. Jeśli mamy końcówkę papryki i nie wiemy do czego ją wykorzystać, to to jest idealny sposób.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

papryka czerwona lub żółta
sól
olej do smażenia (jakiś bezsmakowy, byle nie oliwa z oliwek)

Przygotowanie:

Myjemy i kroimy paprykę na jak najbardziej płaskie kawałki. Wrzucamy do gorącej wody i gotujemy do miękkości. Odsączamy i wrzucamy na gorący olej, wierzchnią stroną, czyli od skórki. Posypujemy obficie solą i smażymy do momentu, kiedy pokażą się brązowe plamy. Potem odwracamy i smażymy jeszcze przez chwilę.

Wskazówki i uwagi:

Olej po smażeniu to najpyszniejszy produkt uboczny :) Można go zlać i wystudzony wykorzystać przy innej okazji, albo po prostu od razu polać nim ryż, ziemniaki, cokolwiek, albo zjeść razem z chlebem.
Nadesłał(a) bonamartinka, dnia: Nov 20, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: