Szybka przystawka do lekkich obiadów, w której zakochałam się w Hiszpanii. Jeśli mamy końcówkę papryki i nie wiemy do czego ją wykorzystać, to to jest idealny sposób.
papryka czerwona lub żółta
sól
olej do smażenia (jakiś bezsmakowy, byle nie oliwa z oliwek)
Przygotowanie:
Myjemy i kroimy paprykę na jak najbardziej płaskie kawałki. Wrzucamy do gorącej wody i gotujemy do miękkości. Odsączamy i wrzucamy na gorący olej, wierzchnią stroną, czyli od skórki. Posypujemy obficie solą i smażymy do momentu, kiedy pokażą się brązowe plamy. Potem odwracamy i smażymy jeszcze przez chwilę.
Wskazówki i uwagi:
Olej po smażeniu to najpyszniejszy produkt uboczny :) Można go zlać i wystudzony wykorzystać przy innej okazji, albo po prostu od razu polać nim ryż, ziemniaki, cokolwiek, albo zjeść razem z chlebem.
Nadesłał(a) bonamartinka,
dnia: 2011-11-20 08:19:32.019
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.