puszka.pl - pysznie!

Gruszki na gorąco z czekoladą i migdałami


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 2

3 twarde gruszki
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżki esencji waniliowej
szczypta cynamon
6 kostek gorzkiej czekolady
garść płatków migdałowych

Przygotowanie:

Gruszki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Owoce wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby je przykryć. Dodajemy cynamon, esencję waniliową i cukier. Gruszki gotujemy ok. 20 minut, tak aby były miękkie, ale nie rozpadały się. Migdały prażymy chwilę na suchej patelni.

Gdy gruszki będą już gotowe, wykładamy je na talerz i od razu w dziurkę po gnieździe nasiennym wkładamy kostkę czekolady. Gruszki polewamy jeszcze odrobiną sosu, w którym się gotowały i posypujemy migdałami. Obok można położyć jeszcze gałkę lodów waniliowych.
Nadesłał(a) Zielona, dnia: 2011-11-19 21:27:08.144
Źródło/autor przepisu: http://zielonawsrodludzi.blogspot.com/

Twoje zapiski: