puszka.pl - pysznie!

Razowe muffinki z morelami i jagodami goji


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 20 babeczek

2 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki zarodków pszennych

garść jagód goji
2 garści posiekanych moreli suszonych*

3/4 szklanki oleju
2 szklanki mleka
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
2 łyżki melasy trzcinowej

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszać melasę, wodę z kwiatów pomarańczy, mleko i olej. W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Do suchych składników przelać płynne i wymieszać.

Jagody goji umyć, morele drobno pokroić i dodać do ciasta. Gdyby masa była zbyt gęsta dolać odrobinę mleka lub wody.

Nałożyć do foremek i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 25 minut.

Wskazówki i uwagi:

* Morele suszone najlepiej kupować ekologiczne, które nie są konserwowane dwutlenkiem siarki.
Nadesłał(a) Zielona, dnia: Nov 9, 2011
Źródło/autor przepisu: http://zielonawsrodludzi.blogspot.com/

Twoje zapiski: