Miso jest sfermentowaną pastą fasolową, używaną często w kuchni japońskiej. Można ją kupić w sklepach z żywnością orientalną. Dla Japończyków jest to danie śniadaniowe.
3 suszone lub świeże grzyby shiitake,
5 szklanek wywaru warzywnego,
4 łyżki gotowanej pasy miso,
10-15 dag twardego sera tofu, pokrojonego w kostkę, wielkości połowy pudełka zapałek
szczypior z 1 dymki, pokrojony w kawałki grubości 1 cm.
Przygotowanie:
1. Grzyby shiitake namocz w gorącej wodzie, następnie odciśnij, pokrój w cienkie plasterki i odstaw. Jeżeli masz świeże, tylko je umyj, osusz na papierze kuchennym i pokrój w cienkie plasterki.
2. Wywar zagotuj w dużym rondlu, włóż pastę miso i wymieszaj, dodaj plasterki grzybów, zmniejsz ogień i gotuj, na małym ogniu przez 5 minut.
3. Rozlej zupę do czterech miseczek i do każdej porcji rozłóż części serka tofu. Posyp szczypiorkiem.