2 l wody
1 duża marchew
1 cebula
2-3 młode cukinie
1 puszka z pomidorami bez skórki
3 ząbki czosnku
makaron spaghetti
puszka czerwonej fasoli
bazylia
mieszanka przypraw do pizzy
pieprz
sól
oliwa
przecier pomidorowy
ser tofu
grzanki: pieczywo "baton"
tłuszcz do smarowania (planta lub masło roślinne) z dodatkiem czosnku
sól
Przygotowanie:
Do dużego garnka wrzucamy pokrojoną marchew, cebulkę i rozgnieciony czosnek i podsmażamy na oliwie. Kiedy marchew i cebula się zeszklą dodajemy pomidory z puszki i zalewamy całość wodą. Kiedy zupka zacznie wrzeć dodajemy pokrojoną w plastry cukinię. Gdy cukinia zmięknie, doprawiamy zupkę do smaku, dodajemy przyprawę do pizzy, możemy dodać także pieprz cayenne, a jeżeli jest mało czosnkowa - to zgnieść i dodać ząbek czosnku. Na sam koniec dodajemy fasolkę (wcześniej koniecznie wysypać na sitko i opłukać wodą).
Makaron możemy ugotować osobno i dodać do zupy na koniec lub wrzucić do gotującej się zupy surowy makaron (makaron wtedy zagęści fajnie zupę i nabierze lepszego smaku).
Podawać najlepiej z grzaneczkami! Czyli kroimy w plastry pieczywo baton, smarujemy masłem roślinnym z dodatkiem czosnku i soli, wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 st. C) na jakieś 20 min.
Nalewamy zupkę do miseczek, oprószamy startym tofu i podajemy z grzaneczkami.