puszka.pl - pysznie!

Pyszna pasta warzywna na chlebek

Znalazłam ten przepis w starym zeszycie z przepisami :)
Pasta jest łatwa, tania i co najważniejsze pyszna :)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: Starcza na długo

20 dag marchwi
15 dag pietruszki, selera, pora i cebuli
olej do smażenia (ja używam Planty)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
papryka w proszku,
łyżeczka mąki ziemniaczanej (można, ale nie trzeba)
łyżka musztardy

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć. Por, cebulę pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Kiedy cebulka będzie już przysmażona dodać potarte warzywa i przyprawy (według uznania). Po ok. 15-20 minutach dodać odrobiny gorącej wody i przecier, dusić warzywa pod przykryciem do wyparowania wody.

Po wyparowaniu całej wody zostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać musztardę i mąkę, przełożyć do salaterki i odstawić do lodówki.

Wskazówki i uwagi:

Jeżeli ktoś woli, można po przygotowaniu pasty ją zmielić, jednak ja polecam ja w pierwotnej wersji.
Nadesłał(a) tyyslaa, dnia: 2011-11-02 19:18:27.916
Źródło/autor przepisu: Znalazłam w jakimś starym zeszycie z przepisami

Twoje zapiski: