puszka.pl - pysznie!

Wegetariański “smalec”

W pierwszym momencie uznawałem się za wynalazcę “smalcu wegetariańskiego” ale wkrótce dotarły do mnie informacje o innych wegetarianach, którzy taki “smalec” robili. Nie jest on pewnie zdrowy, podobnie jak pierwowzór, ale za to jedzony z umiarem dostarcza swego rodzaju przyjemności. Sam pewnie trochę odnajduję w nim smak dzieciństwa, chociaż zwykle nie staram się szukać analogii do znanych potraw pochodzenia zwierzęcego. Niezmiennie bawią mnie żarty polegające na oszukiwaniu mięsożerców, którzy nie mogą długo uwierzyć, że to “sztuczny” smalec.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kostka planty
2 duże cebule
sól
sos sojowy
pieprz
2-4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Pokrojoną w talarki cebulę (mogą być "półtalarki", czyli plastry powstałe po przekrojeniu cebuli na połowę) wrzucić do rozgrzanego tłuszczu i smażyć aż do czasu, gdy będzie zeszklona, lekko zarumieniona. Zdejmij z ognia. Posól, popieprz, dodaj odrobinę sosu sojowego według uznania. Wrzuć pokrojony w cienkie plasterki czosnek i wymieszaj. W miarę stygnięcia dobrze jest zamieszać “smalec” tak, aby cebula nie opadała na dno, ale była rozłożona równomiernie w całej objętości. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.
Nadesłał(a) Irek, dnia: 2000-09-09 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: