Bigos z kabaczka, selera naciowego i kiszonych ogórków
Do takiego bigosu można dodać warzywa, jakie są akurat pod ręką. Ale o jego niepowtarzalnym smaku przesądza kabaczek, kiszone ogórki i seler naciowy, więc koniecznie je dorzućcie.
1 mały kabaczek
3 pałki selera naciowego (i to najlepiej takiego z nacią)
2-3 średniej wielkości kiszone ogórki
1 puszka pomidorów bez skórki (albo koncentrat pomidorowy, jak kto woli)
1/2 świeżej papryczki chili lub chili suszone (opcjonalnie)
sól
suszone warzywa
odrobina oleju
Przygotowanie:
Kabaczka obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Na dużą głęboką patelnię nalać odrobinę oleju i wrzucić kabaczka. Dodać grubo pokrojoną łodygę selera (nać na razie odłożyć na bok). Dusić pod przykryciem parę minut.
Jak już puści sok, dorzucić nać selera, pokrojone w kostkę kiszone ogórki i drobniutko pokrojoną papryczkę chili. Doprawić solą i suszonymi warzywami.
Do prawie miękkich warzyw dodać puszkę pomidorów bez skórki i wciąż dusić na małym ogniu. Dobrze będzie uchylić/zdjąć pokrywkę, aby nieco zredukować sos. Gotowe do konsumpcji, jak tylko wszystko odpowiednio zmięknie.
Wskazówki i uwagi:
Podawać z pieczywem, kaszą albo gotowanymi ziemniakami.
Świeżą papryczkę można zastąpić suszoną albo w ogóle pominąć, jeśli ktoś woli łagodne potrawy.
Nadesłał(a) eliszebe,
dnia: 2011-11-01 19:11:59.652
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.