puszka.pl - pysznie!

Taralli - słona przekąska z włoskiej Apulii

Świetne. Proste w przygotowaniu, w sam raz do pochrupania przy kieliszku wina. Na gościach zrobią z pewnością większe wrażenie niż kupne paluszki.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

50 dkg mąki pszennej
150 ml białego wytrawnego wina
1,5 łyżeczki drobnej soli
120 ml oliwy z oliwek

Można dodać: 1,5 łyżeczki nasion anyżu lub sezamu, oregano czy odrobinę mielonego peperoncino. Wszystko zależy od upodobań smakowych. Można nie dodawać żadnych przypraw.

Przygotowanie:

Przesypujemy do miski mąkę, wino, olej, sól i ewentualnie wybraną przyprawę. Zagniatamy ciasto - powinno być dobrze wyrobione i elastyczne. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na moment. W tym czasie wstawiamy wodę w dużym garnku. Należy ją zagotować i posolić. Możemy też zacząć rozgrzewać piekarnik do temperatury 200 st. C.

Taralli przygotowujemy formując z ciasta wałeczki grubości małego palca u ręki i długości 8-10 cm. Sklejamy oba końce wałeczków tak, aby powstały dosyć nieregularne kółka. Wrzucamy po 10 sztuk na wrzątek, czekamy aż wypłyną i wyjmujemy łyżką cedzakową. Układamy je ciasno na blasze przykrytej pergaminem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut, aż się zarumienią (może to potrwać dłużej, jeśli nie mamy termoobiegu).

Wskazówki i uwagi:

Można eksperymentować z różnymi rodzajami mąki, np. zmieszać mąkę białą z razową.

Aby zobaczyć zdjęcia kliknijcie na źródło przepisu.
Nadesłał(a) eliszebe, dnia: 2011-10-30 07:26:36.642
Źródło/autor przepisu: http://www.ricettedalmondo.it/ricette-pane-panini/tarallini-pugliesi.html

Twoje zapiski: