5 ziemniaków
garść zielonych oliwek
ćwierć cebuli (może być czerwona albo biała)
oliwa z oliwek
biały ocet winny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Jeszcze ciepłe obrać, pokroić na spore kostki i umieścić w misce. Dodać garść oliwek oraz drobniutko posiekaną cebulę. Polać oliwą z oliwek, posolić, popieprzyć, dodać mały chlust octu winnego i delikatnie wymieszać.
Wskazówki i uwagi:
Nie żałować pieprzu. Oliwy dolewamy tyle, żeby nadawała daniu aromat, ale żeby ziemniaki w niej nie pływały.
Do tej sałatki najlepiej nadają się mączyste ziemniaki.
Nadesłał(a) eliszebe,
dnia: 2011-10-29 17:39:04.087
Źródło/autor przepisu: Przepis poznałam we Włoszech, więc pełno podobnych krąży w internecie (np. tu: http://www.vagabondaggi.it/ricette-per-celiaci/insalata-saporita-di-patate.html), ale moja wersja jest wegańska, pozbawiona dodatku anchois.