Pasta drożdżowa (cebulowo-drożdżowa) z majerankiem
Pierwsza próba zrobienia pasty drożdżowej trochę mnie przeraziła ponieważ zapach (to eufemizm) podczas smażenia nie jest najciekawszy. Jeszcze bardziej zdziwiłem się widząc niespodzianie dno słoiczka, do którego przełożyłem ciepłą jeszcze pastę...
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2 duże cebule
olej do smażenia
2 paczki drożdży (każda po 50 g)
sól
pieprz
majeranek
sos sojowy
ew. zmielone nasiona lnu
Przygotowanie:
Cebulę pokrojoną w talarki udusić na oleju. Gdy ulegnie zeszkleniu, dodać drożdże. W pierwszym momencie nie będą chciały się połączyć z cebulą, ale po chwili ogrzewania rozpuszczą się. Dodać sól, pieprz, majeranek i sos sojowy. Smażyć na wolnym ogniu bez przykrycia tak, aby woda odparowała.
Niecierpliwi mogą na koniec dodać zmielone nasiona lnu, który po połączeniu z wodą spowoduje zagęszczenie pasty. Dla nich mam przestrogę: gorąca pasta na chlebie parzy jak diabli!
Wskazówki i uwagi:
Niektórzy spożywają z ogórkiem, ale ja nie.
Twoje zapiski: