puszka.pl - pysznie!

Zapiekany makaron z twarogiem i musem brzoskwiniowym


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 3

300 g (3/4 paczki) makaronu razowego
puszka brzoskwiń
200 g (kostka) półtłustego twarogu
łyżeczka brązowego cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego + do polania
łyżka esencji waniliowej*
łyżka wody z kwiatów pomarańczy**

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente.

Brzoskwinie (bez syropu) i esencję waniliową miksujemy na gładką masę. Twaróg, jogurt, cukier i wodę z kwiatów pomarańczy dokładnie mieszamy.

W naczyniu żaroodpornym mieszamy makaron z masą twarogową i całość polewamy musem brzoskwiniowym. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut. Zapiekankę można podawać polaną odrobiną jogurtu naturalnego.

Wskazówki i uwagi:

* Użyłam esencji domowej roboty (dwie laski wanilii na pół szklanki wódki).
** Wodę z kwiatów pomarańczy można kupić w sklepach z kuchniami świata lub w internecie. Ma bardzo przyjemy, odświeżający zapach. Można jej również używać jako tonik.
Nadesłał(a) Zielona, dnia: Oct 23, 2011
Źródło/autor przepisu: http://zielonawsrodludzi.blogspot.com/

Twoje zapiski: