puszka.pl - pysznie!

Masełko ciecierzycowo - orzechowe z lnem

Pyszne smarowidełko z ciecierzycy z dodatkiem orzechów i siemienia lnianego, dobrze udające masło orzechowe.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na około 8 kanapek

200 g suchej ciecierzycy
oliwa lub olej
3-5 orzechów włoskich
łyżeczka siemienia lnianego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć przez noc i ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ziarno przyciśnięte łyżką powinno się rozpaść).

Ostudzić i zmielić w malakserze lub młynku z dodatkiem orzechów i siemieniem lnianym. Gdy zacznie przybierać konsystencję pasty, dodawać po trochu oleju, aż do uzyskania "smarownej" konsystencji, jednak nie płynnej.
Nadesłał(a) Orchidea, dnia: 2011-10-23 09:00:19.893
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: