Makaron na zdrowie: z zielonym mixem warzyw i pestkami
Przygotowanie tej potrawy trwa w zasadzie tyle, co ugotowanie razowego makaronu, a ze względu na zawartość brokułów, sezamu, słonecznika, pestek dyni i oleju lnianego jest prawdziwą bombą witaminową.
200 g (1/2 paczki) makaronu razowego
opakowanie zielonych warzyw na patelnię (brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, kukurydza, pędy bambusa, cebula, natka pietruszki)
500 g pieczarek lub zielonego bobu
garść pestek dyni
garść ziaren słonecznika
garść ziaren sezamu
2 ząbki czosnku
sól
oliwa z oliwek do smażenia
sos sojowy
świeżo mielony czarny pieprz
papryka słodka
ulubione zioła do smaku
olej lniany [*]
ew. długo dojrzewający żółty ser do posypania
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
Pieczarki obieramy, kroimy i wrzucamy na dużą patelnię. Smażymy na oliwie ok. 5 minut. Do pieczarek dorzucamy mrożone zielone warzywa i całość dusimy do czasu, aż warzywa zmiękną.
Na drugiej suchej patelni prażymy pestki dyni, słonecznika i sezamu - aby sezam się nie przypalił, dorzucamy go na samym końcu, dosłownie na kilka chwil.
Gdy warzywa na dużej patelni są już gotowe, dorzucamy do nich makaron i uprażone pestki. Całość przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerze, każdą porcję polewamy olejem lnianym. Danie można też posypać długo dojrzewającym żółtym serem (np. parmezanem lub starym olendrem).
Wskazówki i uwagi:
[*] oleju lnianego nie można podgrzewać, nie można zatem dodać go wcześniej. Powinien być tłoczony za zimno i przechowywany w lodówce.