puszka.pl - pysznie!

Korzenna zupa cebulowa.

Zupa zainspirowana przepisem z opakowania przyprawy. Smaczna, tania, szybka do zrobienia, a co najważniejsze - zawsze się udaje! ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2

1 l. wody
2 łyżki oleju
3 średnie cebule
1 ząbek czosnku
6 goździków
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżka cukru
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka mąki
0,5 łyżeczki tymianku.
2 listki laurowe
1 marchewka

Przygotowanie:

Gotujemy wodę, odkładamy jeden kubek wody, w nim rozprowadzamy mąkę i ponownie wlewamy do zupy. Cebulę kroimy na pół, a połówki na plastry, po czym smażymy na oleju bardzo krótko, aż cebula będzie szklista. Wrzucamy ją do zupy razem z przyprawami, czosnkiem i marchewką. Gotujemy aż marchewka będzie miękka. Rewelacyjnie smakuje z grzankami.

Wskazówki i uwagi:

W wersji nie-wegańskiej proponuję dodać łyżkę masła, zupa będzie dużo delikatniejsza.
Nadesłał(a) ruda_gorzka, dnia: Oct 17, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: