100 g kaszy gryczanej
15 dag pieczarek
1 cebula
1 średni pomidor
duża garść czarnych oliwek
3 łyżki oleju
przyprawy:
po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu czarnego, słodkiej papryki, curry;
po 2 łyżeczki: oregano, ziół prowansalskich, pieprzu ziołowego
2 duże papryki
+ opcjonalnie 4 plasterki żółtego sera
Przygotowanie:
Ugotować kaszę. Cebulę obrać i pokroić. Zeszklić na oleju, dodać pokrojone pieczarki. Dusić pod przykryciem ok. 5 min. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić. Wrzucić do pieczarek. Trzymać na patelni aż odparuje większość wody. Pod koniec gotowania dodać pokrojone oliwki, ugotowaną kaszę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne. Środek papryk wypełnić kaszą. Można na wierzch położyć plasterki sera. Piec w piekarniku przez ok. 20 min w temperaturze 180 stopni C. (tak, by papryka lekko zmiękła, ale nie była „skapciała”).
Nadesłał(a) Felodrema,
dnia: 2011-10-17 10:05:37.348
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.