Jesienne placki jarzynowe z sosem czosnkowym
Jesień obfituje w najpyszniejsze warzywa i owoce. Aż szkoda byłoby nie skorzystać!
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
na placki:
ok. 1/2 kg dyni
1/2 dużej cukinii
duża marchewka
ok. 15 czubatych łyżek mąki pszennej
po łyżce: bazylii, oregano, ziół prowansalskich
sos:
naturalny jogurt sojowy
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa umyć i obrać. Cukinię i marchewkę zetrzeć na największych oczkach tarki jarzynowej, a dynię na najmniejszych (by powstała papka). Wymieszać, by warzywa tworzyły w miarę jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt wodnista odlać sok, by była wilgotna, ale w nim nie pływała. Wsypać przyprawy, mąkę i dokładnie wymieszać. Jeśli masa nie jest zbyt gęsta, dodać więcej mąki – inaczej placki będzie trudno przełożyć na drugą stronę. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.
Sos: czosnek przecisnąć przez praskę lub rozdrobnić w inny sposób (np. zetrzeć na tarce). Dodać jogurt, przyprawy i dokładnie wymieszać. Podawać z ciepłymi plackami jarzynowymi.
Twoje zapiski: