Ciecierzyca z pomidorowymi brokułami i fasolką szparagową
Potrawę tę robi się dwa dni.. żartuję - po prostu moczymy ciecierzycę przez noc :). Żeby było szybciej można też użyć ciecierzycę z puszki, chociaż fajniejsza jest gotowana - delikatnie chrupiąca, nie taka miękka.
2 szklanki (suchej) ciecierzycy lub odpowiednia ilość ciecierzycy z puszki
brokuły (1 główka, ew. dwie małe)
2 szklanki fasolki szparagowej
2 duże pomidory
sól
pieprz
ew. inne przyprawy (np. sos sojowy)
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy przez noc. Gotujemy ją do miękkości (1-1,5 godz).
W osobnym garnku gotujemy brokuły podzielone na różyczki i fasolkę pokrojoną na ok. 5-cio centymetrowe kawałki. Gdy warzywa już trochę zmiękną, dodajemy pomidory pokrojone na ćwiartki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, może sosem sojowym i gotujemy jeszcze kilka minut.
Podajemy ciecierzycę przykrytą warzywami.
Wskazówki i uwagi:
Można spróbować z innymi warzywami i przyprawami - ten przepis to tylko ogólna sugestia.
Nadesłał(a) Kinga,
dnia: 2000-07-01 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.