puszka.pl - pysznie!

Smażone warzywa z pokruszoną fetą

Warzywa zostały przyrządzone wczoraj, bo trzeba coś było zrobić z marszczącą się papryką i mięknącą cukinią :) Żałuję, że nie zrobiłam zdjęcia, bo potrawa ładnie się prezentuje.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 2

1 papryka
1 czerwona cebula
1/2 cukinii normalnej wielkości
4-5 suszonych pomidorów
6 czarnych oliwek
garść posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
ząbek czosnku
słodka papryka w proszku
cząber
oregano
sól
pieprz
ser feta (ilość według uznania)
oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę i cukinię kroimy w półkrążki, paprykę w paski, czosnek przepuszczamy przez praskę. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy cebulę, a następnie resztę warzyw. Solidnie przyprawiamy słodką papryką, aby papryka ładnie pokryła cukinię, trochę mniej obficie dodajemy cząbru i oregano. Wszystko przesmażamy, aby warzywa nam zmiękły i się przyrumieniły.

W międzyczasie kroimy oliwki, a suszone pomidory w paseczki. Siekamy zieleninę. Gdy uznamy, że warzywa są usmażone, wrzucamy oliwki, pomidory, natkę i szczypiorek na patelnię, dodajemy sól i pieprz według uznania, mieszamy, i wykładamy na talerze.
Każdą porcję posypujemy pokruszoną fetą, tyle ile kto lubi. I gotowe!

Życzę Wam smacznego ;D

Wskazówki i uwagi:

Czasem podczas smażenia trzeba dodać trochę oliwy.
Danie podałam z sałatą i świeżą bułeczką pokrojoną wzdłuż na cienkie kawałki jak bagietkę. Było naprawdę pyszne.
Nadesłał(a) hebiichigo, dnia: Oct 17, 2011
Źródło/autor przepisu: Mój własny przepis

Twoje zapiski: