Babeczki z bakłażanem na ostro
Smakowite babeczki z indyjskimi przyprawami.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
12 porcji
- 1 bakłażan
- 1 marchewka
- cebula
- ok. 1/2 szklanki pszenicy (wcześniej namoczonej przez noc i ugotowanej) lub pęczaku, ryżu, kaszy lub ziemniaków
- mała filiżanka mąki z grochu włoskiego czyli ciecierzycy (można pominąć)
- ew. otręby lub pestki
- kmin rzymski (kumin)
- czarna gorczyca
- kolendra
- kurkuma
- curry
- sól
- ghee (sklarowane masło) lub olej słonecznikowy
- siemię lniane i sezam do posypania
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy najpierw kumin i czarną gorczycę. Jak zacznie strzelać, dodajemy resztę przypraw, mieszamy i dodajemy warzywa, chwilę podsmażamy, dolewamy wody i dusimy do miękkości pod przykryciem.
Jak to się już udusi, dodajemy mąkę z grochu i mieszamy. Najlepiej rozmieszać ją z wodą na gładką masę i dopiero dodać. Potem dodać pszenicę (lub inne dodatki j.w.) i przyprawy, zmiksować. Do całej masy można dodać otręby i pestki.
Foremki do mufinek wypełniamy zmiksowaną masą i posypujemy na wierzchu siemieniem lnianym i sezamem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy ok. 20 min. i pałaszujemy!
Twoje zapiski: