puszka.pl - pysznie!

Babeczki z bakłażanem na ostro

Smakowite babeczki z indyjskimi przyprawami.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 12 porcji

- 1 bakłażan
- 1 marchewka
- cebula
- ok. 1/2 szklanki pszenicy (wcześniej namoczonej przez noc i ugotowanej) lub pęczaku, ryżu, kaszy lub ziemniaków
- mała filiżanka mąki z grochu włoskiego czyli ciecierzycy (można pominąć)
- ew. otręby lub pestki
- kmin rzymski (kumin)
- czarna gorczyca
- kolendra
- kurkuma
- curry
- sól
- ghee (sklarowane masło) lub olej słonecznikowy
- siemię lniane i sezam do posypania

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy najpierw kumin i czarną gorczycę. Jak zacznie strzelać, dodajemy resztę przypraw, mieszamy i dodajemy warzywa, chwilę podsmażamy, dolewamy wody i dusimy do miękkości pod przykryciem.

Jak to się już udusi, dodajemy mąkę z grochu i mieszamy. Najlepiej rozmieszać ją z wodą na gładką masę i dopiero dodać. Potem dodać pszenicę (lub inne dodatki j.w.) i przyprawy, zmiksować. Do całej masy można dodać otręby i pestki.

Foremki do mufinek wypełniamy zmiksowaną masą i posypujemy na wierzchu siemieniem lnianym i sezamem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy ok. 20 min. i pałaszujemy!
Nadesłał(a) Miss Berry, dnia: 2011-10-12 20:36:39.437
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: