puszka.pl - pysznie!

Zupa z pomidorów z rozmarynem

Pomidorówka może być zwyczajna, a może być trochę inna.
To jest ta inna.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 8

pół cebuli
4 pory (same białe części jak z paczek z włoszczyzną z supermarketu - jak kupujesz w całości, to 1 spory wystarczy)
8 marchewek (niedużych)
3 puszki krojonych pomidorów
trochę oleju
2 litry wrzątku

przyprawy:
liść laurowy (3 listki)
ziele angielskie (8 ziaren)
pieprz ziarnisty (wedle smaku, ja używam 8-10 ziaren)
2 czubate łyżeczki rozmarynu
sól

na koniec:
drobny makaron
ew. odrobina śmietany

Przygotowanie:

Poszatkowaną cebulę podsmażyć w garnku na odrobinie oleju. Oczyszczone marchewki i pory wrzucić do cebuli, zalać wodą. Posolić, wrzucić przyprawy, dać zupie pobulgotać przez pół godziny.

Gdy marchewki będą miękkie, wyjąć kilka i zmiksować resztę marchwi i pory na krem. Zachowane marchewki pokroić w półplasterki, wrzucić z powrotem. Wlać pomidory z puszki do garnka, zagotować jeszcze raz.

Powstaje przyjemnie gęsty krem z kawałkami pomidorów i marchewek. Najlepiej podawać z drobnym makaronem.

Wskazówki i uwagi:

Rozmaryn jest twardy i ucieka przed ostrzami blendera - dlatego wrzucam wszystkie przyprawy do koszyczka do zaparzania herbaty. Aromat i smak przypraw zostaje w zupie, twarde kawałki gałązek lub czające się niecnie ziele angielskie (brrr!) lądują w koszu.
Nadesłał(a) sonnentau, dnia: Oct 11, 2011
Źródło/autor przepisu: inwencja własna

Twoje zapiski: