puszka.pl - pysznie!

Smażony ser w sezamowej panierce

Bardzo łatwy i szybki sposób na trochę inny obiad. Można go jeść z ziemniakami i surówką albo w towarzystwie bułki jako cheeseburger.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

ser żółty w kawałku (np. edamski)
mąką z ciecierzycy*
woda
sezam
czarny pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ser kroimy na grube plastry. Z wody i mąki robimy ciasto o konsystencji podobnej do ciasta naleśnikowego. Ciasto przyprawiamy odrobiną czarnego pieprzu. Sezam wysypujemy na talerz.

Plastry sera maczamy najpierw w cieście, potem obtaczamy w sezamie.

Ser smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kilka chwil z każdej strony tak, żeby ser się rozpuścił, ale nie rozpływał. Podajemy zaraz po przygotowaniu, kiedy ser jest jeszcze ciepły.

Wskazówki i uwagi:

* Mąka z ciecierzycy jest bardzo dobrym spoiwem. Doskonale sprawdza się jako zagęstnik i jako panierka. Można ją kupić w sklepach spożywczych, w dziale ze zdrową żywnością. Może się pojawiać pod nazwą "mąka groszkowa".
Nadesłał(a) Zielona, dnia: 2011-10-09 15:33:12.793
Źródło/autor przepisu: http://zielonawsrodludzi.blogspot.com/

Twoje zapiski: