ser żółty w kawałku (np. edamski)
mąką z ciecierzycy*
woda
sezam
czarny pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ser kroimy na grube plastry. Z wody i mąki robimy ciasto o konsystencji podobnej do ciasta naleśnikowego. Ciasto przyprawiamy odrobiną czarnego pieprzu. Sezam wysypujemy na talerz.
Plastry sera maczamy najpierw w cieście, potem obtaczamy w sezamie.
Ser smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kilka chwil z każdej strony tak, żeby ser się rozpuścił, ale nie rozpływał. Podajemy zaraz po przygotowaniu, kiedy ser jest jeszcze ciepły.
Wskazówki i uwagi:
* Mąka z ciecierzycy jest bardzo dobrym spoiwem. Doskonale sprawdza się jako zagęstnik i jako panierka. Można ją kupić w sklepach spożywczych, w dziale ze zdrową żywnością. Może się pojawiać pod nazwą "mąka groszkowa".