ok. 1/2 kg śliwek
1 kg ziemniaków
ok. 250 g mąki pszennej
cukier
Przygotowanie:
Śliwki opłukać, wydrylować i posypać środek cukrem. Ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić i obrać. Najlepiej przepuścić je przez maszynkę do mielenia.
W dużym garnku zagnieść ciasto z ziemniaków i mąki. Można to robić od razu na oprószonej mąką stolnicy, jak komu wygodnie. Z ciasta uformować wałek o średnicy trochę większej nić śliwka i pokroić na kawałki o średnicy ok. 3 cm.
Kawałki ciasta rozpłaszczyć na placki i nakładać na nie śliwki. Ciasto zlepić i nadać mu kształt kulki.
Uformowane knedle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy kilka minut. Polewamy śmietaną z cukrem lub roztopionym tłuszczem z bułką tartą.