Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 kg ziemniaków
ok. 2 szklanki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
parówki wegańskie (opcjonalnie)
łyżka granulatu sojowego (lub pocięty drobno kotlet sojowy)
Przygotowanie:
Połowę ziemniaków ugotować i rozgnieść lub przepuścić przez maszynkę. Drugą połowę ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce. Połączyć ziemniaki gotowane z surowymi i dodać łyżkę mąki ziemniaczanej oraz tyle mąki, by ciasto było zwarte i łatwe do formowania. Wyrabiamy dość szybko, bo ziemniaki wciągają mąkę i jeśli wyrabiamy długo – dodamy za dużo mąki i pyzy będą twarde.
Z ciasta formujemy podłużne kluski w środku umieszczając kawałek parówki wegańskiej. Gotujemy w osolonej wodzie. (Można też zrobić same pyzy, bez nadzienia – wtedy smaczne są odsmażane na oleju.)
Granulat sojowy zalewamy wrzątkiem, odcedzamy, dodajemy odrobinę soli i pieprzu i smażymy na oleju. Pyzy gotujemy 5 min., wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na talerzu i polewamy olejem ze skwarkami z granulatu sojowego.
Twoje zapiski: