puszka.pl - pysznie!

Chlebki śniadaniowe

Doskonałe jako alternatywa zwykłego chleba. Z takiej porcji wyszło 11 chlebków. Akurat na 2-3 dni do śniadania.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

200 g mieszanki mącznej (100 gram płatków owsianych, 50 g otrębów, 50 g mąki pszennej-wszystko lekko potraktowane blenderem)
1 jajko
1/2 opakowania drożdży w kostce
1 szklanka mleka 0,5%
suszone pomidory
oregano
sól

Przygotowanie:

Drożdże zalać mlekiem (ciepłym), rozpuścić. Dodać pół mieszanki mącznej, odstawić na kilkanaście minut.

Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Rozłożyć w formie chlebków na papier do pieczenia, wstawić do piekarnika na 5 minut w temp. 50 stopni, podwyższyć temperaturę do 160 stopni i piec 20 minut.

Wskazówki i uwagi:

Można zrobić z podwójnej porcji wtedy placków będzie więcej, wystarczą na dłużej. Najlepiej przechowywać je w plastykowym pojemniku.

Są idealne jako pieczywo, można je posmarować pasztetem sojowym, twarogiem, zjeść z pomidorkiem i plasterkiem żółtego sera.
Pomidorki suszone można zastąpić np. oliwkami i groszkiem, można dodać pokrojoną papryczkę chili, kminek, pestki dyni, prażoną cebulkę.
Nadesłał(a) koralina, dnia: 2011-10-08 15:45:23.044
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: