puszka.pl - pysznie!

Zupa pomidorowa z gruszką i serem pleśniowym

Kolejna ekspresowa i trochę niezwykła zupa. Ma tylko trzy składniki, ale za to niesamowity smak. Polecam ją nawet tym, którzy nie przepadają za serem pleśniowym (ja jem ser pleśniowy tylko w takiej postaci, w każdej innej jest dla mnie nie do przełknięcia).


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 2

1 litr soku pomidorowego
1 gruszka
100 g błękitnego sera pleśniowego lazur
czarny pieprz

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy sok pomidorowy. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do soku. Gotujemy chwilę, aż gruszka zmięknie.

Ser kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i całość gotujemy, aż ser się rozpuści. Zupę doprawiamy czarnym pieprzem i podajemy z razowym makaronem.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli ktoś naprawdę bardzo nie lubi sera pleśniowego może dodać połowę (50 g). Jego smak nie będzie już tak intensywny, a zupa nadal będzie smaczna.
Nadesłał(a) Zielona, dnia: Oct 5, 2011
Źródło/autor przepisu: http://zielonawsrodludzi.blogspot.com/

Twoje zapiski: