puszka.pl - pysznie!

Ciasto z galaretką "zielone jabłuszko"


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
szklanka mąki
1/2 szklanki mleka sojowego lub kokosowego
1/3 szklanki oleju
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki wody gazowanej

masa:
1 kg jabłek,
3 galaretki agrestowe na agarze,
2 śmietanki sojowe,
2 galaretki cytrynowe na agarze,
1 szklanka mleka sojowego

Przygotowanie:

Ciasto: mleko z olejem ubijamy lekko widelcem, aby powstała emulsja. Dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem. Gdy jest za gęste, dolewamy wody gazowanej. Na koniec łyżka mąki ziemniaczanej. Jeśli ciasto jest za gęste (powinno się lekko lać), dajemy jeszcze trochę wody gazowanej.

Ciasto wlewamy do foremki i wstawiamy po piekarnika nagrzanego do 180°C na około pół godziny.

Masa: galaretki agrestowe zalać 3 szkl. wody, zagotować, ostudzić. Jabłka obrać, pokroić w kostkę - raczej grubszą, prażyć pod przykryciem z 3 łyżkami wody przez około 7-9 min., żeby zmiękły. Wystudzić. Zsiadające się galaretki połączyć z jabłkami i taką krzepnącą masę wyłożyć na biszkopt.

Cytrynowe galaretki zalać szklanką wody, kiedy już zaczyną krzepnąć, ubić 2 śmietanki ze szklanką mleka sojowego, dodać galaretkę i ubić mikserem na wysokich obrotach. Masę wyłożyć na jabłka.

Najlepiej włożyć do lodówki lub w chłodne miejsce, aby warstwy skrzepły.
Nadesłał(a) lovingheart, dnia: 2011-10-17 10:30:12.465
Źródło/autor przepisu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe20677.html

Twoje zapiski: