puszka.pl - pysznie!

Słodkie racuszki z dyni

Najlepsze na ciepło, ale na zimno też niczego sobie.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 12

Na 12 racuszków

- 20 dag miąższu z dyni
- 10 dag mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- szczypta proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta soli
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
-1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

Dynię zetrzeć na dużych oczkach. Wsypać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, cynamonem i imbirem. Żółtko utrzeć z cukrem i masłem. Dodać do masy dyniowej razem ze śmietanką. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.

Smażyć na rumiano na oleju. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem, konfiturą lub brązowym cukrem.
Nadesłał(a) mariolka, dnia: Oct 1, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: