puszka.pl - pysznie!

Sałatka z pieczonymi ziemniakami, jajkami i fasolką szparagową

Sałatka jest bardzo pożywna. Można ją przygotować z pieczonymi ziemniakami w formie talarków lub użyć frytek (najlepiej upieczonych w piekarniku z minimalną ilością tłuszczu).


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 2 osób

1/2 kg ziemniaków (lub 200-250 g gotowych frytek)
70 g ugotowanej fasolki szparagowej
2 jajka
1/2 główki sałaty lodowej
2 średnie pomidory
1/2 cebuli
natka pietruszki
100 g parmezanu lub zwykłego sera żółtego

oliwa z oliwek do smażenia/ pieczenia
ząbek czosnku
sól
pieprz
rozmaryn lub tymianek
suszone oregano lub bazylia

sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
1-1,5 łyżki musztardy dijońskiej
1 łyżka majonezu
sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, skropić oliwą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem, posypać solą, pieprzem i rozmarynem. Upiec na rumiano.

Fasolkę ugotować. Jajka ugotować na twardo i pokroić w plasterki. Sałatę i pomidory pokroić na małe kawałki, cebulę posiekać. Wymieszać z fasolką, dodać natkę i zioła, polać przygotowanym sosem i posypać serem. Ziemniaki wrzucić tuż przed podaniem. SMACZNEGO!
Nadesłał(a) mariolka, dnia: Sep 26, 2011
Źródło/autor przepisu: Magdalena Kułakowska

Twoje zapiski: