Sałatka z okry z czosnkiem i ostrym sosem paprykowym
Okra przypomina znaną nam fasolkę szparagową - jest jednak bardziej słodka, pokryta drobnym meszkiem i nieco twardsza. Dodatkowo w czasie obróbki termicznej wydziela z siebie śluz - nie przestraszcie się - jest to normalna i bardzo zdrowa dla Waszych żołądków substancja!
350 g okry
2 łyżki oleju do smażenia
szczypta soli
szczypta pieprzu
100 ml wody
dressing: 1 łyżka oleju
2 łyżki soku z cytryny
3 dokładnie przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
kilka kropli ostrego sosu paprykowego (ja dałam sos Cholula)
Przygotowanie:
Okrę dokładnie myjemy i ucinamy końcówki z obu stron. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy okrę. Przesmażamy około 3 minuty, po czym dodajemy sól i pieprz. Smażymy następne 2 minuty i dodajemy wodę. Przykrywamy i na małym ogniu dusimy przez następne 5 minut.
W między czasie w szklance rozrabiamy sos z 1 łyżki oleju, soku z cytryny, czosnku i ostrego sosu. Takim dressingiem polewamy wyłożoną na talerzyki miękką okrę. Podajemy.