puszka.pl - pysznie!

Sałatka fasolowa z majerankiem, rukolą i malinowym vinaigrette

Sałatkę można podawać z kuskusem, grzankami lub zajadać samodzielnie.


Rodzaj diety: wegańska+miód

Składniki: dla 2-3 osób

puszka czerwonej fasoli kidney
ok. 100-150 g tofu naturalnego (ważne, by było zwarte w konsystencji) lub żółtej mozzarelli
świeży majeranek (lubię dużo - robi sałatkę)
rukola
miks sałat
dużo pestek dyni
dużo pestek słonecznika
ew. orzechy włoskie

malinowy vinaigrette:
oliwa
słodko-ostra musztarda (najlepsza kremska firmy Pikant) lub ocet balsamiczny
miód
sok malinowy

Przygotowanie:

Fasolę odcedzam z "większej połowy";) zalewy, wrzucam do miski wraz z pozostałym płynem. Pokrojone w kostkę (ok. 0,5x0,5cm) tofu lub żółtą mozzarellę mieszam ze świeżym, siekanym lub otartym majerankiem (bez zdrewniałych łodyg). Dodaje do fasoli, na to miks sałat i rukola, mieszam delikatnie.

Polewam sosem vinaigrette (ważne, by był wyrazisty malinowy) i posypuję uprażonymi na suchej patelni pestkami i ew. orzechami. Niech się przegryzie z pół godziny i voila!

Wskazówki i uwagi:

Proporcje składników dowolne. Podałam proporcje, które z reguły stosuję. Vinaigrette robię na oko - mieszam wszystkie składniki w słoiku, zakręcam i potrząsam do wytworzenia emulsji.
Nadesłał(a) amanitamuscaria, dnia: 2011-09-22 16:57:16.958
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: