puszka czerwonej fasoli kidney
ok. 100-150 g tofu naturalnego (ważne, by było zwarte w konsystencji) lub żółtej mozzarelli
świeży majeranek (lubię dużo - robi sałatkę)
rukola
miks sałat
dużo pestek dyni
dużo pestek słonecznika
ew. orzechy włoskie
malinowy vinaigrette: oliwa
słodko-ostra musztarda (najlepsza kremska firmy Pikant) lub ocet balsamiczny
miód
sok malinowy
Przygotowanie:
Fasolę odcedzam z "większej połowy";) zalewy, wrzucam do miski wraz z pozostałym płynem. Pokrojone w kostkę (ok. 0,5x0,5cm) tofu lub żółtą mozzarellę mieszam ze świeżym, siekanym lub otartym majerankiem (bez zdrewniałych łodyg). Dodaje do fasoli, na to miks sałat i rukola, mieszam delikatnie.
Polewam sosem vinaigrette (ważne, by był wyrazisty malinowy) i posypuję uprażonymi na suchej patelni pestkami i ew. orzechami. Niech się przegryzie z pół godziny i voila!
Wskazówki i uwagi:
Proporcje składników dowolne. Podałam proporcje, które z reguły stosuję. Vinaigrette robię na oko - mieszam wszystkie składniki w słoiku, zakręcam i potrząsam do wytworzenia emulsji.
Nadesłał(a) amanitamuscaria,
dnia: 2011-09-22 16:57:16.958
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.