puszka.pl - pysznie!

Zapiekany ryż z jabłkami

Danie łatwe i szybkie, prosto też zapakować do pudełka i zabrać do pracy. Można tam je odgrzać i ciepły lunch gotowy!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

200 g ryżu
3 razy tyle wody co objętość ryżu
700 g jabłek
szczypta soli
cukier
przyprawy wg. uznania:
- cynamon
- goździki
- imbir
- kardamon
- wanilia

jogurt (zwykły lub wegański) lub kisiel (np. brzoskwiniowy lub cytrynowy)

Przygotowanie:

Ugotowany ryż (z odrobiną soli) układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami na przemian z jabłkami startymi na grubej tarce i wymieszanymi z odrobiną cukru i przypraw według uznania. Warstwy układamy na przemian tak, by warstwa ryżu była na spodzie i z góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-40 minut.

Upieczony ryż można po górze polać jogurtem. Ciekawie też komponuje się z dodatkiem kisieli o smaku brzoskwiniowym lub cytrynowym.

Wskazówki i uwagi:

Przyprawy można modyfikować według uznania, można też dodać wanilii.
Nadesłał(a) weronisiek, dnia: 2011-09-21 20:49:47.949
Źródło/autor przepisu: http://soland.pl/ryz-jablkami-zapiekany-n-42.html

Twoje zapiski: