puszka.pl - pysznie!

Racuchy z białą kapustą i zezłoconą cebulą

Pyszne racuszki, które można też upiec w formie większych placków.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 3 osób

2 szklanki posiekanej białej kapusty
cebula
1 szklanka mąki
0,5 szklanka mleka
2/3 szklanki wody
2 jajka

olej do smażenia
sól
pieprz
1/2 łyżeczki curry
1-2 łyżeczki kminku (opcjonalnie)
+ ew. starty żółty ser do posypania

Przygotowanie:

Kapustę drobno posiekać i ugotować, odcedzić. Cebulę podsmażyć na złoty kolor. Z mąki, mleka, wody i żółtek zrobić ciasto. Dodać kapustę. Ubić pianę z białek, wymieszać delikatnie z ciastem. Doprawić i smażyć na oleju. Można posypać startym żółtym serem.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli ktoś nie lubi kminku, można go pominąć.
Nadesłał(a) mariolka, dnia: Sep 21, 2011
Źródło/autor przepisu: Magdalena Kułakowska

Twoje zapiski: