Kasza jaglana z suszonymi owocami i jabłkowo-bananowym musem
Sycący i bardzo odżywczy lunch, który smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie smakuje z jogurtem naturalnym.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
kasza jaglana - 1 szklanka
woda - 2 szklanki (lub pól na pół z mlekiem)
suszona skórka pomarańczowa - 1 łyżeczka
sproszkowany imbir - 1/2 łyżeczki
sól - szczypta
olej - 1 łyżka
rodzynki
daktyle
miód - 1 łyżka (może być też słód lub inny dosładzacz)
cynamon - 1 łyżka
2 jabłka
1 banan
wiórki kokosowe - 1 łyżka
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, można też sparzyć wrzątkiem, zalewamy 2 szklankami wody (lub wodą i mlekiem - kasza ma wtedy delikatniejszy smak). Dodajemy skórkę pomarańczową, imbir, sól i olej. Wstawiamy najpierw na większy ogień, a jak się zagotuje zmniejszamy ogień i zostawiamy aż wchłonie się cała woda (nie mieszamy). Ugotowaną kaszę zawijamy w koc i zostawiamy na chwilę żeby doszła.
W tym czasie obieramy jabłka, kroimy w w małe kawałki, wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i dusimy pod przykryciem. Jak zmiękną, dorzucamy banana pokrojonego w krążki i wiórki kokosowe, posypujemy częścią cynamonu i jeszcze chwilkę trzymamy na ogniu.
Kaszę wyciągamy spod koca, dorzucamy sparzone rodzynki, pokrojone daktyle, miód, cynamon i mieszamy. Na tak przygotowaną kaszę nakładamy jabłka z bananem. Życzę smacznego.
Wskazówki i uwagi:
W związku z długim czasem, jaki zajmuje ugotowanie kaszy, proponuję zrobić to wieczorem. Rano można kaszę odgrzać na patelni, jest wtedy nawet lepsza.
Twoje zapiski: