Daal z czerwonej soczewicy (z dodatkiem przyprawy pięć smaków)
Daal idealnie nadaje się na wegetariański lunch do pracy. Ciepły smakuje pysznie zarówno jako bardzo gęsta zupa jak i drugie danie jeśli dodamy do niego dodatkowo ryż lub ulubiony rodzaj płaskiego chleba.
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
2 czerwone papryczki chilli
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki masła (lub ew. oleju)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki kurkumy
1 szklanka wody
1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
pieprz
sól
+ duża szczypta suszonej pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Do przygotowanego garnka (najlepiej odrobinę większego, żeby podczas gotowania daal za bardzo nam nie uciekał ;) ) wrzucamy czerwoną soczewicę, posiekaną papryczkę chilli, posiekany ząbek czosnku, posiekaną połówkę cebuli, łyżeczkę masła, paprykę słodką, kumin i kurkumę. Całość zalewamy wodą i gotujemy.
W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło i karmelizujemy na nim pokrojoną w plastry pozostałą połówkę cebuli, posiekamy ząbek czosnku i papryczkę chilli. Doprawiamy przyprawą pięć smaków. Całość po około 10 minutach dodajemy do gotującego się daalu. Gotujemy jeszcze około 10-15 minut i nakładamy na talerze.
Wskazówki i uwagi:
Podajemy ciepłe posypane suszoną pietruszką razem z ryżem lub ulubionym płaskim chlebem.