puszka.pl - pysznie!

Pełne energii pomidory zapiekane z młodym szpinakiem

Energiczna potrawa, która zachwyca smakiem. Idealna na lunch, zakończenie ciężkiego dnia, obiad. Potrawę robię często, ale za każdym razem zmieniam coś w jej składzie, przyrządzeniu. Można ją przygotować z dziećmi, które również uwielbiają inspirować w kuchni.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

500 g młodego szpinaku
8 dużych pomidorów
3 duże cebule
6 ząbków czosnku
ser topiony, feta lub pleśniowy
30 ml (2 łyżki) oliwy
sól
pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190°C.

1-2 pomidory zostawić do przybrania, pozostałe przekroić na pół, jeśli są bardzo soczyste, to wydrążyć miąższ. Cebulę posiekać w piórka, czosnek pokroić w plasterki. Cebulę można wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Wszystko wymieszać dodając część sera topionego i oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Pozostawić na ok. 10 minut tak, by smaki wszystkich składników połączyły się ze sobą.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć szpinak, na wierzchu rozłożyć przygotowane wcześniej pomidory (razem z powstałym sokiem). Wierzch posypać serem topionym i przybrać plastrami pomidorków. Zapiekać ok. 40-45 minut.

Wskazówki i uwagi:

Szpinak będzie wspaniale smakował również z serem feta oraz serem pleśniowym. Dla zaostrzenia smaku można dodać Vegety (bez inozynianu sodu, który nie jest wege).
Nadesłał(a) madalenadelamur, dnia: Sep 26, 2011
Źródło/autor przepisu: na bazie http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-4287_-odc-062-pomidory-zapiekane-z-mlodym-szpinakiem.html

Twoje zapiski: