1 filiżanka ryżu kleistego (najlepiej do sushi lub włoski arborio, ale zwykły biały też się nada)
1,5 filiżanki wody
sól
czerwona papryka (surowa)
pesto pietruszkowe: pęczek pietruszki
garść ziaren słonecznika
1 łyżka oliwy
sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Ugotować ryż na kleiście [*].
W trakcie gotowania ryżu przygotować pesto: oberwać listki pietruszki, dodać ziarno słonecznika i oliwę, zblendować. W trakcie blendowania dodawać po trochu sok z cytryny. Konsystencja powinna być gładka i dość gęsta.
Z ciepłego ryżu formujemy kulkę, robimy palcem zagłębienie i w zagłębienie nakładamy pesto pietruszkowe. Dla kontrastu kolorowego wkładamy też czerwoną paprykę w słupkach. Zaklejamy dziurkę i robimy kulkę. Dla celów ozdobnych moją kulkę przekroiłam, ale nie ma takiej potrzeby. Jeść możemy na zimno, ale na ciepło smakuje jeszcze lepiej.
Wskazówki i uwagi:
[*] Ugotować ryż na kleiście, czyli nie mogą to być ryże na sypko. Najlepiej by był to ryż do sushi lub włoski arborio - te są najbardziej kleiste. Ale zwykły ryż biały też się nada - pamiętać trzeba, aby do jego gotowania dodać niewiele wody.
Nadesłał(a) mnemonique,
dnia: 2011-09-13 15:51:36.27
Źródło/autor przepisu: Monika F.