puszka.pl - pysznie!

Spaghetti z kurkami i sosem śmietanowo-czosnkowym (Alfredo)

Pierwszy raz dodaję przepis, więc wybrałam taką potrawę, w której nie ma narzuconych proporcji. To spaghetti jest bardzo proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Polecam tym, którzy są wielbicielami makaronu. Ja nie mogłam się odczepić od garnka :-)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

- makaron spaghetti
- kurki (nie wiem dokładnie ile, to zależy ile komu się podoba. W tym przepisie nie ma proporcji. Przeważnie starsze panie na rynkach sprzedają je takich pojemniczkach - i te są najlepsze)
- cebula
- masło
- śmietana kremówka
- pieprz
- parmezan
- natka pietruszki

Przygotowanie:

W zależności od poziomu głodu przygotować tyle makaronu spaghetti ile się potrzebuje, nie narzucam ilości. Najlepiej żeby był zrobiony al dente. Uważam, że taki lepiej smakuje.

W międzyczasie kurki trzeba podsmażyć na maśle na patelni razem z cebulą. Później zabieramy się za przygotowanie sosu. Gotujemy śmietanę kremówkę razem z pieprzem i parmezanem. Ogólnie mówiąc powstaje nam kremowy sos Alfredo. Ugotowany makaron mieszamy razem z sosem, kurkami i posypujemy natką pietruszki (jeśli ktoś lubi). Smacznego ;-)
Nadesłał(a) juliette, dnia: Oct 1, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: