puszka.pl - pysznie!

Słoneczne placki dyniowo – bananowe


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ok. 850 g dyni (po obraniu i wydrążeniu)
2 dojrzałe banany
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
3-4 krople aromatu pomarańczowego
ok. 20 łyżek mąki pszennej (u mnie pół na pół biała i pełnoziarnista)
olej do smażenia

Przygotowanie:

Dynię umyć, zetrzeć na drobnych oczkach tarki tak, by powstała pulpa. Jeśli dynia jest bardzo soczysta, to odlać sok, by masa była wilgotna, ale nie pływała w soku. Zetrzeć na tarce banany. Dodać cukier, cynamon, aromat i dokładnie wymieszać. Na koniec wsypywać po ok. 5 łyżek mąki, aż do uzyskania gęstej konsystencji.

Smażyć placki na dobrze rozgrzanym oleju, inaczej przywrą do patelni. Podawać z cukrem pudrem.

Wskazówki i uwagi:

Placki z dyni wpijają dość dużo oleju, dlatego ja, by pozbyć się jego nadmiaru, już po usmażeniu umieszczam placki między arkuszami papieru śniadaniowego i delikatnie naciskam.
Nadesłał(a) Felodrema, dnia: 2011-09-29 21:41:22.736
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: