Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
450 g świeżego szpinaku
200 g sera twarogowego
275 g mąki z ciecierzycy
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżka startego świeżego imbiru
2 pokruszone suszone chili
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki garam masali
0.5 łyżeczki mielonej kolendry
sól do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Szpinak umyć, sparzyć zanurzając na kilka minut w gotującej się wodzie. Posiekać.
Rozgrzać tłuszcz, podsmażyć imbir i chili, dodać mielone pozostałe przyprawy i czosnek. Wrzucić posiekany ser i mieszając smażyć minutę, dodać szpinak. Doprawić solą, dodać mąkę i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Poczekać aż ostygnie.
Uformować kulki o średnicy 2,5 cm i usmażyć. Powinny być lekko brązowe. Odsączyć na sitku. Podawać np. z sosem pomidorowym.
Twoje zapiski: