puszka.pl - pysznie!

Sałatka z selera naciowego, pora, tofu, ananasa


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3-4

- seler naciowy
- średni bądź mały por
- pół puszki kukurydzy (to zależy, czy ktoś lubi dużo czy mało, na oko sypać żeby za żółto nie było i proporcje między innymi składnikami były zachowane)
- ananas z puszki
- tofu naturalne
- makaron ryżowy (tak garść może trochę więcej - opcja ta sama co z kukurydzą)
- sojonez wg przepisu http://pieczokas.blogspot.com/2008/10/sojonez.html
- olej
- ocet balsamiczny
- przyprawy - do "marynaty" dla tofu, ja dałam vegete natur i sproszkowany imbir
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Selera naciowego (kilka łodyżek wedle uznania) kroimy dosyć cienko w plastry, pora kroimy w plastry lub drobniej, ananasa w drobną kostkę.

Pół opakowania tofu naturalnego kroimy w drobną kosteczkę, dajemy do miski i zalewamy olejem i odrobiną octu balsamicznego - dodajemy vegety i imbiru wedle uznania. Odstawiamy, żeby tofu trochę przesiąkło smakiem :)

w osobnej misce przygotowujemy makaron ryżowy (jak w instrukcji na opakowaniu).

W misce mieszamy wszystkie składniki, dodajemy kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem wszystko i dodajemy sojonez.
Ja skosztowałam dopiero po odstawieniu do lodówki bo wtedy wszystko się ładnie "przegryza" :) Smacznego!
Nadesłał(a) krecha89, dnia: 2011-11-01 19:25:47.147
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: