Tarta (spód)
- 250 g białego chudego sera
- 5 łyżek otrębów
- 1 jajko
- sól do smaku
Farsz (wierzch):
- pół opakowania szpinaku
- 20 oliwek
- 200 g sera białego
- kilka ząbków czosnku
- 2 jajka
- przyprawy
Przygotowanie:
Tarta:
Wszystkie składniki wymieszać. Odstawić na 10 minut. Wyklepać ciastem okrągłą formę, moja jest silikonowa 28 cm średnicy. Wsadzić na 10 minut do pieca temp. 170 stopni.
Farsz:
Na patelni rozmrażamy szpinak (bez oleju). Dodajemy ser, pokrojone oliwki i rozgnieciony czosnek. Przyprawiamy wg uznania. Gdy wszystko połączy nam się w jedną masę wyłączamy palnik, ściągamy patelnię z kuchni i rozbijamy do niej dwa jajka, mieszamy. Całość w miarę szybko wykładamy na formę z tartą. Zapiekamy 15 minut w temp. 150 stopni, najlepiej z termoobiegiem.
Wskazówki i uwagi:
* oczywiście farsz można dowolnie zmieniać, ja planuję kiedyś zrobić z brokułami/boczniakami/pieczarkami/lub nałożyć składniki jak na pizzę i zapiec z żółtym serem.
Nadesłał(a) koralina,
dnia: 2011-09-03 09:59:30.904
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.