ciasto: 3/4 szklanki letniej wody
1/4 drożdży
pełnoziarnista mąka
trochę soli
2 łyżki oliwy z oliwek
sos: ok. 350 ml przecieru pomidorowego
1 łyżka cukru
oregano (lubię jak jest dużo więc sypię parę dużych łyżek)
chili, jeśli ktoś lubi na ostro
dodatki: ser wegański (ja używam Cheezly)
Przygotowanie:
Wsypuję 3/4 szklanki mąki do miski. Rozpuszczam drożdże w letniej wodzie. Dosypuję sól i oliwę, a potem ten rozczyn dolewam do mąki i wszystko dokładnie mieszam. Ugniatam ciasto aż wszystko dobrze się wymiesza. Jeśli ciasto się klei, to należy dodać więcej mąki. Gdy ciasto jest gotowe należy je rozdzielić na kilka części i rozwałkować (chyba że ktoś chce jedna wielką pizzę :)
Sos przygotowuję w garnku. Mieszam wszystkie składniki i rozprowadzam na pizzy.
Na samą górę dodaję wegański ser utarty na tarce :)
Wkładam do piekarnika na około 20 min. w temp. 250 stopni C.
Wskazówki i uwagi:
Ja zawsze robię z tego przepisu około 5 cienkich spodów do pizzy o średnicy około 15 cm. Zazwyczaj sobie większość mrożę, aby było gotowe na później :)
Nadesłał(a) lovela5,
dnia: 2011-11-01 19:31:02.202
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.