puszka.pl - pysznie!

Pikantna indyjska zupa-krem z marchewki


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

4 duże marchewki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju/oliwy do smażenia
1/4 łyżeczki nasion gorczycy
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki mielonego kminku
1/4 łyżeczki kurkumy
szczypta mielonego cynamonu
szczypta pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 szklanki wody

1 łyżka margaryny lub oleju
2 łyżki stołowe mąki pszennej
3 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego)
ew. 1/2 łyżeczki miodu lub słodu
ew. 1/2 szklanki chudego jogurtu do dekoracji

Przygotowanie:

Drobno pokroić marchewkę i cebulę. Czosnek posiekać.

W dużym rondlu podgrzać oliwę, podsmażyć cebulę na złoty kolor (3 minuty). Dodać marchewkę, czosnek, nasiona gorczycy, przyprawy i sok z cytryny. Smażyć 2-3 minuty bez przerwy mieszając.

Dolać wodę, przykryć i gotować dopóki marchew nie będzie miękka. Odstawić do wystudzenia. Przełożyć powstała mieszankę do miksera i miksować na niskich obrotach do uzyskania jednolitej masy.

Rozgrzać margarynę/olej w rondlu, dodać mąkę i smażyć przez 2-3 minuty bez przerwy mieszając. Dodać mleko, roztrzepując całość trzepaczką. Następnie dodać puree z marchewki i nie przerywając mieszania gotować przez 10 minut. Od razu podawać dekorując na wierzchu porcją jogurtu.
Nadesłał(a) mrta, dnia: 2000-09-05 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: