1 jajko
250 g sera białego
20 g mąki ziemniaczanej
5-10 g otrębów (ja użyłam pszennych)
10 g siemienia lnianego
4 tabletki słodziku (oczywiście może być cukier, miód, fruktoza, itp.)
Przygotowanie:
Siemię lniane zmielić na proszek, osobno zmielić ser. Słodzik rozpuścić w łyżeczce gorącej wody, w przypadku cukru także proponuję rozpuścić.
Do sera dodać siemię, mąkę, jajko, otręby i rozpuszczony słodzik, wymieszać.
Wstawić na ogień garnek z osoloną wodą, a gdy zacznie wrzeć łyżką delikatnie nakładać masę. Gotować tak, aby cały czas 'bulgotało' ;) Gdy kluski wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 3-5 minut.
Po wyłowieniu na talerz, polecam polać jogurtem (można dodać do niego rozpuszczony słodzik/cukier/miód itp. oraz cynamon).
Smacznego!
Nadesłał(a) ~Misty,
dnia: 2011-08-28 11:14:41.01
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.