puszka.pl - pysznie!

Zupa-krem z kalafiora (lub brokuła)

Szybka w przygotowaniu, smaczna i zdrowa zupka.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

1 ładny kalafior (lub brokuł)
3-4 ziemniaki (w zależności od wielkości)
2 marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
kawałek pora
1 kostka bulionu warzywnego
3 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
sól i pieprz
odrobina pieprzu cayenne
zielona pietruszka i koperek

Przygotowanie:

Obieramy ziemniaki i marchewkę, myjemy, kroimy na kawałki (jednej wielkości), dodajemy por, cebulę i jeden ząbek czosnku. Zalewamy wodą ok. 2 cm ponad warzywa.

Po zagotowaniu wrzucamy kostkę warzywną oraz różyczki kalafiora (lub brokuła). Gotujemy ok. 10 minut (żeby warzywa, szczególnie kalafior były miękkie, ale nie rozpadające się - wtedy zachowuje więcej wartości odżywczych).

Zdejmujemy z ognia, wrzucamy dużo zielonej pietruszki i koperku oraz 2 pozostałe ząbki czosnku.

Przelewamy zupkę do blendera, miksujemy na jednolitą masę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzami, po kilku minutach (kiedy zupa już nie jest gorąca) dodajemy śmietanę (dzięki temu witaminy są łatwiej przyswajalne, a zupa nabiera wspaniałego aromatu).

Na talerzykach posypujemy jeszcze odrobiną natki i koperku, możemy udekorować kroplą śmietany.

Wskazówki i uwagi:

Najważniejsze - żeby zupa była naprawdę kremem - wody nie może być za dużo. Po wrzuceniu kalafiora na pewno połowa będzie ponad poziomem wody, ale wystarczy co chwilę zawartość garnka przemieszać, a w miarę gotowania rozdrobnić składniki.

Czosnek koniecznie wrzucamy już po zdjęciu z ognia, dzięki czemu zupa zyskuje ten czosnkowy aromat (gotowanie czosnku sprawia, że traci smak, nie mówiąc już o wartościach odżywczych).

Doprawiając pieprzem cayenne pamiętajmy, że jego ostry smak wydziela się w potrawie dopiero po paru minutach od dodania - uważajmy więc, żeby nie dodać za dużo, bo będzie naprawdę ostro!
Nadesłał(a) Behatka85, dnia: 2011-11-08 07:10:16.737
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: