puszka.pl - pysznie!

Konfitura jabłkowa

Smaczna konfitura z jabłek!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3-4 słoiki

2 kg jabłek
0,5 kg cukru
1 szkl. wody
1 łyżeczka cynamonu
sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

1. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki, włóż do miski, zalej sokiem z cytryny.
2. Zagotuj wodę z cukrem, wrzuć jabłka, mieszaj, dodaj cynamon, gotuj 15 min.
3. Wystudź i zostaw na noc.
4. Następnego dnia smaż jeszcze, aż jabłka będą przezroczyste.

Wskazówki i uwagi:

Jeżeli ktoś nie lubi, nie trzeba dodawać cynamonu.
Jeżeli jest za mało słodkie, można dodać więcej cukru.
Nadesłał(a) agnmid, dnia: Sep 29, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: