puszka.pl - pysznie!

BAKŁAŻAN – BAŁKAŻAN! Zapiekanka

Dziś zajrzałam do mojego zeszytu z przepisami. Mam go jakieś 20 lat (był raz przepisywany). Na trzeciej stronie mam przepis na zapiekankę z bakłażana z notatką, że spożywana z bagietką jest super! Przepis kuchni 5 przemian (kolejne litery w przepisie oznaczają właśnie kolejne przemiany).


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

1/2 kg bakłażana
1/2 kg cebuli
1/2 kg pomidorów
ser kozi
mąka kukurydziana
oliwa do smażenia
główka czosnku
pieprz
suszona bazylia
sól

Przygotowanie:

Warzywa pokroić w plastry. Bakłażana obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanej oliwie na złoto.

Z- na kolejnej porcji oliwy
M- smażymy cebulę (która przechodzi po uduszeniu do Ziemi)
Z- naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, kładziemy na spód podsmażone plastry bakłażana, na to część cebuli
M- posypujemy pokrojonym czosnkiem, pieprzem i bazylią
W- solimy
D- układamy na to część pomidorów
O- na to ser kozi
Z- znowu plastry bakłażana, drugą część cebuli
M- posypujemy pokrojonym czosnkiem, pieprzem i bazylią
W- solimy
D- układamy na to drugą część pomidorów
O- na to ser kozi
Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180˚C, ok. 45 minut.

Wskazówki i uwagi:

Zapiekanka jest mokra i soczysta. W sosie z pomidorów i przypraw moczymy pieczywo, ewentualnie można zastąpić je makaronem.
Nadesłał(a) Izaraj, dnia: Aug 17, 2011
Źródło/autor przepisu: http://przemiankoweprzepisy.blox.pl/2011/08/BAKLAZAN-8211-BALKAZAN.html

Twoje zapiski: