puszka.pl - pysznie!

Dżem żurawinowo-jabłkowy

Lekko kwaskowy i pyszny :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 5 słoiczków po 200 ml

450 g żurawin
450 g kwaśnych jabłek (waga po obraniu)
150 ml wody
900 g cukru

Przygotowanie:

Żurawiny wsypać do garnka. Obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka wrzucić do żurawiny i podlać niewielka ilością wody (tyle, żeby było trochę na dnie). Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, do momentu, gdy owoce przestaną "strzelać".

Dodać cukier, mieszać aż do rozpuszczenia. Następnie zwiększyć ogień i gotować aż do zgęstnienia. Mieszać, żeby się nie przypaliło.

Przełożyć do wyparzonych dżemówek, zakręcić wyparzonymi zakrętkami, pasteryzować ok. 10 min. od zagotowania wody (a jak malutkie słoiczki, takie 150-200 ml, to nawet krócej).

Wskazówki i uwagi:

Owoców nie można gotować zbyt długo, bo pektyna zawarta w żurawinach zostanie zniszczona i nie zagęści nam dżemu.
Nadesłał(a) ~zen, dnia: Sep 8, 2011
Źródło/autor przepisu: pomysł z miesięcznika Vege

Twoje zapiski: