Dżem żurawinowo-jabłkowy
Lekko kwaskowy i pyszny :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
5 słoiczków po 200 ml
450 g żurawin
450 g kwaśnych jabłek (waga po obraniu)
150 ml wody
900 g cukru
Przygotowanie:
Żurawiny wsypać do garnka. Obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka wrzucić do żurawiny i podlać niewielka ilością wody (tyle, żeby było trochę na dnie). Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, do momentu, gdy owoce przestaną "strzelać".
Dodać cukier, mieszać aż do rozpuszczenia. Następnie zwiększyć ogień i gotować aż do zgęstnienia. Mieszać, żeby się nie przypaliło.
Przełożyć do wyparzonych dżemówek, zakręcić wyparzonymi zakrętkami, pasteryzować ok. 10 min. od zagotowania wody (a jak malutkie słoiczki, takie 150-200 ml, to nawet krócej).
Wskazówki i uwagi:
Owoców nie można gotować zbyt długo, bo pektyna zawarta w żurawinach zostanie zniszczona i nie zagęści nam dżemu.
Twoje zapiski: